Thursday 25 February 2021

Online attacks, fraud & real experiences in 'covid era'

Dragii mei, 

cam prin iunie-iulie 2020, cand era vara 🌞 si tot urmaream curba cazurilor covid si postam la greu content pe Instagram mi s-au intamplat niste chestii... multe venite din  DM (Direct Messages). De evitat zic eu.  

  Profilul individului, om simpatic, cu copil, poza decenta (+40 y age) iti da follow...apoi like apoi iti scrie. 
Well, si pare simpatic, zice ca vrea si un business in Romania, observi apoi ca are 'followeri' romani (mai mult tinere romance). 

So far so good! 💬Si incepe sa zica ce bazat e, ce de treaba este (good personal branding, eventual antreprenor, doctor, recent pesionat). Vorbiti rar,  apoi intervine ceva.
 Pauza. Iti cere sa ii dai contul bancar, sa iti vireze niste bani pt o ca sa incepeti afacere, o nevoie urgenta, etc. El are incredere in tine... No thanks! asta e scam si social engineering! Am raportat profilul, desigur cu toate ca m-am si distrat un pic. 


Apoi, am asistat la o alta schema...un al individ matur, cica din US, based in UK, ca ma invata #blockchain.... lucky me! or not. La o analiza mai detaliata, de ce sa deschizi camera, sa ii dai adresa de email (clar ti-o blocheaza cu atasamente, poti primi amenintari).  Asa ca fata invata blockchain de pe youtube intre timp.

😀 Multi pornesc de la premiza ca femeile sunt niste victime sigure, in naivitatea lor....

Undeva, pe la sfarsitul lui decembrie 2020 si  inceputul lui 2021 au inceput in forta schemele de frauda de pe platforma de vanzari OLX. Deh, criza globala.  
Uite aici cum au facut baietii destepti posibil sa acceseze banii de pe card-ul tau. O tentativa evidenta de phishing  de care trebuie sa te prinzi daca vezi ca cineva (potential cumparator) iti scrie de pe whatsApp, cu greseli gramaticale (se foloseste gooogle translate) si iti cer contul bancar si codul de securitate de pe spatele cardului, cel din 3 cifre. Niciodata sa nu faceti asta, dragilor!

Asa ca pastraza-ti vigilenta si ai incredere in fler-ul tau! Voi ati patit ceva similar, recent? Eu am aflat de pe facebook de pe grupurile de sales/buy/resalle ca au patit-o niste contemporani. 

P.S. spor la cumparatiri online, ca acum chiar sunt reduceri de 60-75% pe site-urile oficiale de fashion. 



No comments:

Post a Comment