Tuesday 10 January 2023

Despre estetica 'Old Money' si cam ce sa nu cumperi 'la reduceri'

 Va salut si in 2023 cu sperante de mai bine si (de ce nu) aspiratii sa ne imbracam mai fain! 

Nu de alta, dar, vazand si constatand sunt 'tzoale' prea multe si prea putine haine bune prin zona! Nu-i de mirare ca la noi e inca in trending voalul negru de la "Wednesday look & dance" , dar observ mai nou ca tiktoke-rii au facut valuri si au descoperit conceptul de 'old money'. 

Zic atunci sa ii oferim mai mult spatiu de discutie conceptului de 'old money', macar pentru inspiratie si un pic de glamour. 💖  Asadar, eu mi-am facut temele azi si vin aici cu un pic de lux la pachet.

'Old money' in fashion se refera fara dubii genului vechi de ladies and gentlemen bogati din 'tata-n fiu', cu casa mare (conac) si servitori, fara a afisa ostentativ statutul financiar, fara a avea ultimul model de bolid de lux, fara a purta logo-uri de brand la vedere, fara culori tari, dar indubitabil minimalist, cu tesaturi de calitate. Oamenii astia (rari, ca sunt sub 7% din populatia bogata a globului) sunt mai introvertiti si frugali tocmai pentru ca inteleg in esenta ca banetul pe care stau e volatil (in vremuri de criza) si ca 'banii lor' nu sunt chiar banii lor, ci sunt ai familiei, ai avocatilor si doctorilor casei, ai urmasilor lor carora trebuie sa le asigure educatie si stabilitate pe viitor. Conceptul de 'old money' e aparut in circulatie ca atare pe la finalul secolului XIX, in vremurile in care isi faceau si haine la comanda la maestrii 'couturieri'.

 Luati aminte la urmatoarele materiale purtate de burghejii astia: casmir, lana (de angora & alpaca), tweed, matase, in, eventual bumbac, foarte rar doc & jeans. 'Old money' nu se feresc de blana naturala, perle, safire si diamante (dar nu ostentative de gen Hollywood look). 

Sa enumeram si cateva branduri (multe prea putin circulate pe la noi) ce simbolizeaza estetica 'old money': The Row, Coach, Loro Piana, Brunello Cucinelli, Ermanno Scervino, Bottega Veneta, Hermes, Chanel (preponderent colectiile vintage cu tot ce e purtabil pana in 2000), Burberry, Ralph Lauren (estetica anilor de glorie 80-90-2000), Lacoste, Dior (tot piese vintage), Joop!, Bogner si Max Mara.


Acum, ca si cromatica aleasa de catre 'old school' ajundem la clasicele 'non culori': alb/negru, dar si la nuantele preferate de griuri, bejuri, camel, marouri, burgundy, navy, rozuri pal, vernil si 'baby blue'.

Nu in ultimul rand, exista si genul de "jobs that screams old money", precum cel de profesor universitar, avocat, antreprenor, dirijor, doctor, bancher/contabil, general de armata si scriitor. 

Iar de pe net mai aflam si ce orase au o estetica de 'old money': Vienna, Roma, Saint Tropez, Monaco, Zürich, Praga, Washington DC, Copenhaga, etc.

Adancind farmecul un pic cosmentizat al vechii clase burgheze, regasim ca artificiu estetic si topul masinilor conduse de catre 'old money'. Astfel, acestea sunt potrivit contului de instagram the oldmoney club: Jaguar X Type, Mercedez SL 300, Aston Martin cabrio, Porche Carrera 911, Mercedez G.


Asadar, prin extrapolare, se devoaleaza si conceptul opus de 'New Money' si genul 'flashy' din fashion, cu logo-uri vizibile ( precum Louis Vuitton, Valentino, Versace, Balenciaga, Gucci din pacate si uneori Prada) culori tari (aici doar Iris Apfel e exceptia) si bijuterii mari. 

Dar...asta merita un alt episod pe blog! :)


Pe final, vreau sa va incurajez sa NU mai cumparati de la reduceri chestii de poliester si acryl din mall - fie ele si recilabile, de la brandurile de mass-market (Inditex) . Nu va mai lasati atrasi de 39,9 lei helanca, sau 59,9 lei puloverul. Nu dureaza item-ul ala decat la 4-5 cicluri de spalari si gata, este deja un deseu de aruncat. 

Baga un ochi in consignatiile din Bucuresti,  in outlet-uri, fiti mai selectivi dragilor. Nu suntem noi 'old money'. dar trebuie sa avem grija de 'our money' si sa cumparam inteligent. 

Mai bine mai putin si mai bun❗ sau cum ar zice un proverb evreriesc" 'Suntem prea saraci sa cumparam haine ieftine'. Scuze ca e lung articolul, dar am avut inspiratie❣


1 comment: